Vadba za moč lahko pomaga otrokom in najstnikom zgraditi močne mišice. Z dobro zasnovanim in nadzorovanim programom lahko pomaga:

• izboljšati splošno telesno pripravljenost in športno zmogljivost

• povečati pusto telesno maso (več mišic, manj maščobe)

• porabiti več kalorij

• narediti kosti močnejše

• izboljšati duševno zdravje

Programi vadbe za moč so na splošno varni. Če se izvaja pravilno, vadba za moč ne bo poškodovala rastočih kosti.

Kot pri vsakem drugem športu, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden dovolite otroku, da začne s programom vadbe za moč. Otroci in najstniki z nekaterimi zdravstvenimi težavami, kot so nenadzorovan visok krvni tlak, epileptični napadi, težave s srcem in druga stanja, potrebujejo zdravniško pomoč, preden začnejo z vadbo za moč.

Ko dvigujete uteži ali ketle, je najboljši način, da se naučite pravilne tehnike izvajati vaje brez uteži. Ko obvladate tehniko, lahko dodate težo (ali upor, če uporabljate vadbene trakove), če lahko vaš otrok udobno izvede vajo za 8–12 ponovitev v dobri formi. Otroci ne smejo uporabljati naprav in opreme, namenjene odraslim.

Večina poškodb se zgodi, ker se je otrok sprenevedal in ni bil nadzorovan. Nateg mišic je najpogostejša poškodba, povezana z vadbo moči.

Nekateri mladi in profesionalni športniki preizkušajo anabolične steroide in druge ojačevalce zmogljivosti za izgradnjo mišic ter izboljšanje atletske zmogljivosti in videza. Pogovorite se z otrokom o nevarnostih uporabe teh zdravil.